Control de la oxidación y la contaminación en el cultivo in vitro de fresa (Fragaria X ananassa Duch.). | Control of oxidation and contamination of strawberry (Fragaria X ananassa Duch.) cultivated in vitro.

Maria Claudia Sánchez-Cuevas, José Luis Salaverría

Resumen


La fresa es cultivada en casi todo el mundo, no solamente por sus características digestivas y tónicas, sino por el valor
nutritivo de sus frutos, fuente importante de folato, vitamina C, fibra, potasio, flavonoides, antocianidina, fitoquímicos y
antioxidantes. Las experiencias de la micropropagación en fresas indican que las vitroplantas son más uniformes, presentan
un mayor número de estolones, tienen una mayor sobrevivencia en el campo y el rendimiento de frutos se incrementa en un
24% que las plantas propagadas por el método tradicional. Es indispensable evitar la contaminación con microorganismos
para lograr éxito en el establecimiento, incubación y manipulación del tejido in vitro, ya que éstos pueden destruir los
explantes, retrasar su desarrollo al competir con ellos o generar modificaciones en el medio que afectan negativamente su
sobrevivencia y desarrollo. La contaminación puede provenir del tejido vegetal o ser introducida durante la manipulación
del tejido. En los primeros intentos por establecer explantes de fresa in vitro se observó una alta contaminación por hongos
y bacterias, a más del ennegrecimiento de algunos cultivares. En el presente trabajo se evaluó el efecto del tiempo de
inmersión (10, 20 y 30 min) y tres concentraciones (10, 20 y 30%) de cloro comercial (5,25% de hipoclorito de sodio) en la
desinfección de explantes de fresa cv. Fresno. El tratamiento 20 min en cloro comercial al 20% mostró la menor
contaminación y la mayor sobrevivencia de los explantes, y mayor formación de brotes. La oxidación de los explantes del
cv. Aiko fue completamente eliminada con la adición de cisteina (4 g/l) en presencia de luz, permitiendo la sobrevivencia
del 100% de los explantes.

Palabras clave: Fresa, cultivo de tejidos, contaminación, oxidación, desinfección

ABSTRACT

Strawberry is cultivated all around the world, not only for its digestive and tonic properties, but because of the nutritional
value of its fruits, important source of folate, vitamin C, fiber, potassium, flavonoids, antocianidin, phytochemicals and
antioxidants. Prior experiences with strawberry micropropagation indicate that vitroplants are more uniform, produce
higher number of runners, have better survival in the field, and the fruit yield increases in 24% than plants propagated by the
traditional method. It is necessary to avoid the contamination with microorganisms in order to achieve success in the
establishment, incubation and manipulation of the tissue in vitro, since contaminants can destroy the explants, delay their
development by competing with them or generate changes in the culture medium that negatively affect their survival and
growth. Contamination can come from the explant or can be introduced during the manipulation of plant tissue. In the
initial attempts to introduce strawberry plants to in vitro conditions, a high contamination by fungi and bacteria was
observed, besides tissue blackening in some cultivars. In the present work, disinfection of the strawberry explants cv. Fresno
was done by means of immersion of the shoots in the plant crown in commercial chlorine (sodium hypoclorite, 5.25%) for
different time intervals (10, 20 and 30 min) and various chlorine concentrations (10, 20 and 30%). The best treatment was
20% chlorine with a 20 min immersion time, which better reduced the contamination, allowing a greater survival of the
explants and a higher shoot formation. The treatment that reduced more efficiently tissue oxidation was cystein (4 g/l) with
light, which allowed 100% explant survival.

Key words: Strawberry, tissue culture, contamination, tissue oxidation, disinfection.


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