Assessment of calcium, phosphorus and enzymes of broiler finisher chickens’ fed with bitter leaf (Vernonia amygdalina Delile) meal diets | Determinación de calcio y fósforo y enzimas de pollos asaderos en fase de acabado alimentados con dietas de harina de hojas de Vernonia amygdalina Delile

Onyema Joseph Owen, Annie Obipidibo Amakiri

Resumen


The serum calcium, phosphorus and enzymes of 144 Marshall broiler chickens weighing 500 – 610 g were studied after 28 days exposure to dietary treatment with bitter leaf (Vernonia amygdalina) leaf meal (VALM). Four diets were formulated by substituting groundnut cake with VALM at 0, 5, 10 and 15% levels in a completely randomized design experiment. Blood samples were collected and assayed to obtain serum and enzyme indices vis-à-vis Calcium (Ca), Phosphorus (P); Aspartate transaminase or Serum glutamic oxaloacetic transaminase (SGOT), Alanine transaminase or Serum glutamic pyruvic transaminase (SGPT) and Alkaline phosphatase (ALP). Results obtained showed a significant (P<0.05) dietary treatment effect on SGOT, SGPT and ALP. The data showed that broiler chickens reared on 15% VALM had higher
(P<0.05) activities of SGPT (9.0 iu/l), SGOT (58.3 iu/l) and ALP (120.0 iu/l) in their serum whereas mean values for 0 and 5% VALM treated broilers in SGPT, SGOT and ALP were similar (P>0.05). The values obtained for Ca were 1.2, 1.3, 1.4 y 1.6 mmol/l and those for P were 1.1, 1.2, 1.3 and 1.3 mmol/l respectively for 0, 5, 10 and 15% levels of VALM inclusion. The concentrations of serum Ca and P studied were similar (P>0.05) among the treatments indicating normal Ca and P levels in the birds. The results indicated that although significant (P<0.05) differences existed in all the enzyme indices evaluated; some of them still fall within the normal ranges established for chickens. From the above results, it was concurred that VALM is appropriate for use as feed ingredient in broiler chickens’ diets.
Key words: Bitterleaf, broilers, calcium, enzymes, groundnut cake, phosphorus

RESUMEN
El calcio y fósforo en suero y las enzimas de 144 pollos asaderos Marshall pesando 500-610 g se estudiaron después de 28 días de exposición al tratamiento dietético con la harina de hojas de Vernonia amygdalina (HHVA). Se formularon cuatro dietas mediante la sustitución de la torta de maní con HHVA a niveles de 0, 5, 10 y 15% en un experimento con un diseño completamente aleatorizado. Se tomaron muestras de sangre y se analizaron para obtener los índices de suero y de las enzimas vis-à-vis de calcio (Ca), fósforo (P), aspartato transaminasa o transaminasa oxaloacetica glutámica en suero (TOGS), transaminasa alanina o transaminasa pirúvica glutámica en suero (TPGS) y la fosfatasa alcalina (FAL). Los resultados obtenidos mostraron un efecto del tratamiento dietético significativo (P<0,05) sobre TOGS, TPGS y FAL. Los
datos mostraron que los pollos asaderos criados con 15% HHVA tuvieron mayores actividades (P<0,05) de TGPS (9,0 iu/l), TOGS (58,3 iu/l) y FAL (130,0 iu/l) en suero mientras que los valores promedios de los pollos tratados con 0 y 5% HHVA fueron similares (P>0,05) para TOGS, TPGS y FAL. Los valores obtenidos para Ca fueron 1,2; 1,3; 1,4 y 1,6 mmol/l y
aquellos para P fueron 1,1; 1,2; 1,3 y 1,3 mmol/l para los niveles 0, 5, 10 y 15% de inclusión de HHVA. Las concentraciones estudiadas del Ca y P en suero fueron similares (P>0,05) entre los tratamientos lo cual indica niveles normales de Ca y P en los pollos. Los resultados indicaron que, aunque existieron diferencias significativas (P < 0,05) en todos los índices enzimáticos evaluados, algunos de ellos todavía caen dentro de los rangos normales establecidos para los pollos. De los resultados anteriores, se concluyó que HHVA es apropiada para su uso como ingrediente en la alimentación de las dietas de pollos asaderos.
Palabras clave: Vernonia amigdalina, pollos asaderos, enzimas, metabolitos, torta de maní

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