Effect of cassayeast produced from varying combinations of cassava (Manihot esculenta) and brewers’ dried yeast (Saccharomyces cerevicea) on broiler performance | Efecto del cassayeast producido a partir de varias combinaciones de yuca (Manihot esculenta) y lev

Alphonsus Okey Aniebo

Resumen


A feeding trial using 480 day-old Anak broiler chicks was conducted in which cassava meal (CM) fortified with brewers’ dried yeast (BDY) completely replaced maize in four out of five isocaloric and isonitrogenous diets. The objective was to determine the influence of cassayeast produced from varying combinations of cassava (Manihot esculenta) and brewers’s dried yeast (Saccharomyces cerevicea) on broiler performance. Dried CM blended with BDY formed cassayeast in the ratios of 30/11.1; 35/12.94; 40/14.79 and 45/16.64 in dietary treatments B, C, D and E, respectively. Diet A (control) contained maize without the test ingredient. Results showed significant differences (P<0.05) in feed intake, body weight gain, efficiency of feed utilization (Feed: gain and gain: feed ratios) and weights of breast and liver. Gizzard weights were
similar (P>0.05). The study demonstrated that the use of cassayeast could improve feed availability in the broiler industry. It also showed that with proper protein balancing, cassayeast can completely replace maize in broiler diets.
Key words: brewers’ dried yeast, cassava meal, cassayeast, broiler performance

RESUMEN
Se realizó un ensayo de alimentación utilizando 480 pollos broiler Anal de un día de vida en el cual la harina de yuca (HY) fortificada con levadura seca de cerveza (LSC) reemplazó completamente al maíz en cuatro de las cinco dietas isocalóricas e isonitrogenadas. El objetivo fue determinar el efecto del cassayeast producido a partir de varias combinaciones de yuca
(Manihot esculenta) y levadura (Saccharomyces cerevicea) seca de cerveza sobre el comportamiento de pollos de engorde. La HY seca mezclada con LSC formó el cassayeast en las proporciones de 30/11,1; 35/12,94; 40/14,79 y 45/16,64 en los tratamientos dietéticos B, C, D y E, respectivamente. La dieta A (control) contenía maíz sin el ingrediente de prueba. Los resultados mostraron diferencias significativas (P<0,05) en el consumo de alimento, ganancia de peso corporal, eficiencia de
utilización del alimento (Relaciones alimento:ganancia y ganancia/alimento) y los pesos de pechuga e hígado. Los pesos de
la molleja fueron similares (P>0.05). El estudio demostró que el uso de cassayeast podría mejorar la disponibilidad de los alimentos en la industria de pollos de broiler. También mostró que con el equilibrio adecuado de proteínas, el cassayeast puede reemplazar completamente al maíz en las dietas de engorde.
Palabras clave: levadura seca de cerveza, dieta de engorde, harina de yuca, cassayeast

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