Effects of raw and toasted Daniellia oliveri Rolfe seed meal as replacement for groundnut meal on the performance of broiler chickens | Efectos de la harina de semillas de Daniellia oliveri (Rolfe) cruda y tostada sobre el comportamiento de pollos de engorde

Cletus Otu Obun, Olajide Ayorinde Adeyemi

Resumen


hundred and ten one-day-old Arbor Acres broiler chicks were used to assess different level of introduction of raw and toasted Daniellia oliveri seed meal (DOSM) on the performance, haematological, and some biochemical indices on chicks. Seven dietary treatments that contained 0% (Control), raw DOSM (2.5, 5.0 and 7.5%) and toasted DOSM (2.5, 5.0 and 7.5%) were assigned to seven groups of 30 birds each, replicated thrice with 10 birds per replicate in a completely randomized design. Chemical analysis indicated that raw DOSM contained 26.50% crude protein (CP), 6.02% crude fibre (CF), 4.30% ether extract (EE), 4.06% ash and 47.47% carbohydrate contents. The results indicated that toasting DOSM reduced (P < 0.05) the CF to 3.19%, ash to 2.8% and nitrogen free extracts (NFE) to 40.51% while, CP (28.60%) and EE
(7.85%) contents increased. The raw DOSM contained some anti-nutritional factors (ANF) such as tannin (2.23 mg/100 g), phytic acid (30.39 mg/100 g), oxalate (20.02 mg/100 g), hydrocyanide (6.05 mg/100 g) and saponin (2.08 mg/100 g). Toasting the raw DOSM was shown to eliminate (P < 0.05) the ANF almost completely. Performance data indicated that body weight gain (BWG) and feed conversion ratio (FCR) were significantly (P<0.05) better in broiler chicks fed on 0 and
2.5% raw DOSM and all levels of toasted DOSM diets than those fed on the 5.0 and 7.5% raw DOSM-based diets. The results of the packed cell volume, red blood cell count, white blood cell count, haemoglobin, serum protein, albumin, glucose and cholesterol of birds fed on the 0 and 2.5% raw and all three levels of toasted DOSM diets were similar (P >
0.05) but, better (P < 0.05) than those fed on 5.0 and 7.5% raw DOSM. The inclusion of 5.0 and 7.5% raw DOSM significantly (P<0.05) decreased BWG, FCR, nutrient digestibility, haematological and biochemical indices. From the results, it was concluded that inclusion of 2.5% raw DOSM and up to 7.5% level toasted DOSM as a replacement for groundnut meal in broiler chicks’ diet has no adverse effects on the performance, haematological and biochemical indices.
Key words: Daniellia oliveri seed, anti-nutrients, broiler chicks, performance, blood profile.

RESUMEN
Doscientos diez pollos de engorde Arbor Acre de un día de edad se utilizaron para determinar diferentes niveles de introducción de la harina de semilla cruda y tostada de Daniellia oliveri (HSDO) sobre el rendimiento, la hematología y algunos índices bioquímicos. Siete dietas de tratamiento que contenían 0% (Control); 2,5; 5,0 y 7,5% de HSDO cruda y 2,5; 5,0 y 7,5% de HSDO tostada, respectivamente, se asignaron al azar a siete grupos de 30 aves cada uno, repetido tres veces con 10 aves por repetición en un diseño completamente aleatorizado. El análisis químico indicó que la HSDO cruda tuvo: 26,50% de proteína cruda (PC); 6,02% de fibra cruda (FC); 4,30% de extracto etéreo (EE); 4,06% de cenizas y 47,47% de carbohidratos. Los resultados de la FC (3,19%), cenizas (2,8%) y extractos libres de nitrógeno (40,51%) se redujeron
después del tostado, mientras la PC (28,60%) y el EE (7,85%) se incrementaron. La HSDO cruda tuvo algunos factores anti nutricionales (FAN) tales como: taninos (2,23 mg/100 g), ácido fítico (30,39 mg/100 g), oxalato (20,02 mg/100 g), hidrocianida (6,05 mg/100 g) y saponina (2,08 mg/100 g). El tratamiento de tostado eliminó casi por completo los FAN de las semillas. Los datos de rendimiento indicaron que la ganancia de peso corporal (GPC) y el índice de conversión alimenticia (ICA) fueron significativamente (P < 0,05) mejores en los pollos de engorde alimentados con 0,0 y 2,5% de HSDO cruda y en todos los niveles de las dietas con HSDO tostado que aquellos de las dietas basadas en 5,0 y 7,5% de HSDO tostado. Los resultados del hematocrito, recuento de glóbulos rojos, recuento de glóbulos blancos, hemoglobina, proteína sérica, albúmina, glucosa y colesterol de las aves alimentadas con 0 y 2,5% de HSDO cruda y en todos los niveles de las dietas con HSDO tostada no mostraron ningún efecto significativo (P > 0,05) entre sí, pero difirieron (P < 0,05) respecto a aquellas de 5,0 y 7,5% de HSDO cruda. La inclusión de HSDO cruda a 5,0 y 7,5% significativamente (P < 0,05)disminuyó la GPC, el ICA, la digestibilidad de los nutrimentos y los índices hematológicos y bioquímicos. A partir de los resultados, se puede concluir que la inclusión de HSDO cruda a 2,5% y de HSDO tostada hasta 7,5% como un reemplazo de la harina de maní en la dieta de pollos de engorde no tiene efectos adversos sobre el rendimiento y los índices
hematológicos y bioquímicos.
Palabras clave: Semillas de Daniellia oliveri, factores anti nutricionales, pollos de engorde, rendimiento, perfil sanguíneo.

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