Evaluación del raleo de frutos malformados e inducción floral sobre el rendimiento y la calidad en el cultivo de mango (Mangifera indica L.), variedad Irwin en la planicie de Maracaibo, estado Zulia, Venezuela | Evaluation of thinning of malformed fruit and flower induction on performance and quality in mango (Mangifera indica L.) variety Irwin in the Maracaibo plains, Zulia state, Venezuela
Resumen
La variedad de mango Irwin arroja altas producciones bajo las condiciones agroclimáticas de la planicie de Maracaibo pero los frutos presentan alguna malformación, atribuida a un factor fisiológico no conocido. En este sentido, se planteó la evaluación de técnicas de manejo agronómico a fin de disminuir el porcentaje de frutos malformados y producir frutos de óptima calidad. El estudio se ejecutó en el Centro Socialista de Investigación y Desarrollo Frutícola y Apícola (CORPOZULIA) del Estado Zulia ubicado en la zona noroccidental del estado Zulia, caracterizada como bosque muy seco tropical. Se seleccionaron árboles de la variedad Irwin de 11 años de edad, plantado en un marco de 10 m x 10 m. Los tratamientos aplicados fueron: raleo de frutos + KNO3 al 8% (T1), sin raleo + KNO3 al 8% (T2), sin inducción floral+ raleo)
(T3) y sin raleo, sin inductor (T4). Las variables estudiadas fueron porcentaje de frutos malformados, número y peso de frutos por planta, peso promedio de frutos, índice de fructificación, eficiencia productiva y las características de calidad físico-química de los frutos. Los resultados mostraron que el raleo de frutos redujo el número de frutos malformados. El nitrato de potasio incremento la producción de frutos por planta y los índices productivos, pero los mayores valores fueron obtenidos cuando se combinó con el raleo de frutos. El raleo de frutos incrementó el peso promedio de frutos y el porcentaje de pulpa de los frutos y disminuyó los porcentajes de concha y de semillas. El raleo de frutos y el nitrato de potasio no afectó as características químicas de los frutos, sólo los grados Brix, se vieron afectados. Los resultados indican que las prácticas del raleo de frutos y la inducción floral puede mejorar el rendimiento y la calidad de las frutas.
Palabras clave: Mango, raleo, Mangifera indica, producción, calidad.
ABSTRACT
Irwin mango variety gives high production under the Maracaibo´s plain agroclimatic conditions, but the fruits have some malformation attributed to a physiological factor not known, there so far there is no effective treatment to prevent it or treat it, limits the performance of the plant. In this sense, argue the use of management techniques agronomic in order to reduce the percentage of malformed fruits and produce quality fruit in optimal conditions. The study was conducted at the Socialist's Research Centre and Developing Fruit and Apiculture (CORPOZULIA) of Zulia state, located in the Northwest of the State of Zulia, characterized as very dry tropical forest. Trees were selected Irwin variety range of 11-year-old,
planted in a framework 10 m x 10 m. The treatments applied were: fruits thinning + KNO3 8% (T1) non fruits thinning + KNO3 8% (T2) non floral induction + fruits thinning (T3) and no thinning fruits, no floral induction (T4). Variables evaluated were % of malformed fruits, number and weight of fruits per plant, average fruit weight, yield index and production
efficiency and characteristics of physicochemical quality of the fruit. The results showed that fruit thinning reduced the number of malformed fruits in the variety of mango Irwin. Potassium nitrate increased fruit yield per plant and animal performance, but the highest values were achieved when combined with the thinning of fruit. The fruit thinning increased
average fruit weight and percentage of fruit pulp and decreased the percentages of shell and seed. Thinning of fruits and Potassium nitrate did not greatly affect the chemical characteristics of the fruit, only degrees Brix, were affected. The results indicate that the practices of thinning of fruit and floral induction can improve performance and quality of fruit.
Key words: Mango, fruit thinning, Mangifera indica, yield, fruit quality.
(T3) y sin raleo, sin inductor (T4). Las variables estudiadas fueron porcentaje de frutos malformados, número y peso de frutos por planta, peso promedio de frutos, índice de fructificación, eficiencia productiva y las características de calidad físico-química de los frutos. Los resultados mostraron que el raleo de frutos redujo el número de frutos malformados. El nitrato de potasio incremento la producción de frutos por planta y los índices productivos, pero los mayores valores fueron obtenidos cuando se combinó con el raleo de frutos. El raleo de frutos incrementó el peso promedio de frutos y el porcentaje de pulpa de los frutos y disminuyó los porcentajes de concha y de semillas. El raleo de frutos y el nitrato de potasio no afectó as características químicas de los frutos, sólo los grados Brix, se vieron afectados. Los resultados indican que las prácticas del raleo de frutos y la inducción floral puede mejorar el rendimiento y la calidad de las frutas.
Palabras clave: Mango, raleo, Mangifera indica, producción, calidad.
ABSTRACT
Irwin mango variety gives high production under the Maracaibo´s plain agroclimatic conditions, but the fruits have some malformation attributed to a physiological factor not known, there so far there is no effective treatment to prevent it or treat it, limits the performance of the plant. In this sense, argue the use of management techniques agronomic in order to reduce the percentage of malformed fruits and produce quality fruit in optimal conditions. The study was conducted at the Socialist's Research Centre and Developing Fruit and Apiculture (CORPOZULIA) of Zulia state, located in the Northwest of the State of Zulia, characterized as very dry tropical forest. Trees were selected Irwin variety range of 11-year-old,
planted in a framework 10 m x 10 m. The treatments applied were: fruits thinning + KNO3 8% (T1) non fruits thinning + KNO3 8% (T2) non floral induction + fruits thinning (T3) and no thinning fruits, no floral induction (T4). Variables evaluated were % of malformed fruits, number and weight of fruits per plant, average fruit weight, yield index and production
efficiency and characteristics of physicochemical quality of the fruit. The results showed that fruit thinning reduced the number of malformed fruits in the variety of mango Irwin. Potassium nitrate increased fruit yield per plant and animal performance, but the highest values were achieved when combined with the thinning of fruit. The fruit thinning increased
average fruit weight and percentage of fruit pulp and decreased the percentages of shell and seed. Thinning of fruits and Potassium nitrate did not greatly affect the chemical characteristics of the fruit, only degrees Brix, were affected. The results indicate that the practices of thinning of fruit and floral induction can improve performance and quality of fruit.
Key words: Mango, fruit thinning, Mangifera indica, yield, fruit quality.
Texto completo:
PDFEnlaces refback
- No hay ningún enlace refback.