Bioconversion of maize husk into value added ruminant feed by using white-rot fungus | Bioconversión de la tusa de maíz como valor agregado en la alimentación de ruminates mediante el uso de hongos de la pudrición blanca
Resumen
Treatment of crop wastes with some species of white-rot fungi can enhance the nutritive value. After solid state fermentation of maize (Zea mays L.) husk MH with four white-rot fungi (Pleurotus tuber-regium, Pleurotus pulmonarius,
Pleurotus sajor caju and Lentinus subnudus) for 40 days, the chemical composition and in vitro digestibility of the resulting substrates was evaluated. Biodegradation increased the crude protein from 7.44% for untreated MH, (UM, control) to 9.89% for L. subnudus (LSM); 9.67% for P. tuber-regium (PTM) and 9.90% for P. pulmonarius (PPM) and 9.55% for P. sajor caju (PSM). In contrast, growth of fungi reduced crude fiber (CF) from 30.45% (UM) to 22.27, 24.29, 19.07 and 14.14% for LSM, PTM, PPM and PSM, respectively. The preference for cellulose and hemicellulose utilization by the fungi was indicated by decrease in values obtained. LSM had the least value for cellulose (27.43 %) while PSM with a hemicellulose content of 18.46% recorded the highest reduction in hemicellulose. There were significant differences (p ≤ 0.05) between
the treated and untreated maize husk in terms of metabolisable energy (ME), organic matter digestibility (OMD) and short chain fatty acid (SCFA) as measured by the in vitro gas production method using ruminal microflora. OMD ranged from 38.28-48.97% with highest values for fungal treated husk and lowest for untreated substrate. LSM showed the highest (p ≤ 0.05) values for SCFA and ME for all the substrates under study. All the fungal treated substrates had the highest in vitro fermentation characteristics and cumulative gas production. Result of this study show that fungal treatment of maize husk
enhanced digestibility by increasing the crude protein and decreasing the crude fiber.
Key words: Maize husk, white-rot fungi, biodegradation, in vitro digestibility.
RESUMEN
El tratamiento de residuos de cosechas con algunas especies de hongos causantes de la pudrición blanca puede mejorar su valor nutritivo. Después de la fermentación en estado sólido de tusas de maíz (TM) (Zea mayz L.) con cuatro hongos causantes de la pudrición blanca (Pleurotus tuber-regium, Pleurotus pulmonarius, Pleurotus sajor caju y Lentinus subnudus) durante 40 días se evaluó la composición química y digestibilidad in vitro de los sustratos resultantes. La biodegradación incrementó la proteína cruda de 7,44% para las TM no tratadas (TMNT, control) a 9,89% para L. subnudus (TMTLS); 9,67% para P. tubérculo-regium (TMTPT); 9,90% para P. pulmonarius (TMTPP) y 9,55% para P. sajor caju (TMTPS). Por el contrario, el crecimiento de los hongos redujo la fibra cruda de 30,45% (TMNT) a 22,27; 24,29; 19,07 y 14,14% para TMTLS, TMTPT, TMTPP y TMTPS, respectively. La preferencia por la utilizacion de celulosa y hemicelulosa de los hongos fue indicada por la disminución en los valores obtenidos. TMTLS (27,43%) tuvo el menor valor para la celulosa, mientras que TMTPS (18,46%) registró la menor reducción de la hemicelulosa. Hubo diferencias significativas (p ≤ 0,05) entre las TM tratadas y no tratadas en términos de energía metabolisable (EM), digestibilidad de la materia orgánica (DMO) y de ácidos grasos de cadena corta (AGCC). La DMO varió entre 38,28-48,97% y los mayores valores fueron aquellos de las TM tratadas con hongos y los menores para las no tratadas. TMTLS mostró el valor más alto (p≤0,05) para AGCC y EM para todos los sustratos en estudio. Todos los sustratos tratados con hongos tuvieron los mayores valores para las características de fermentación in vitro y producción acumulada de gas. Los resultados de este estudio mostraron que el tratamiento de TM con hongos mejoró la digestibilidad mediante el incremento de la proteína cruda y la disminución de la fibra cruda.
Palabras clave: Tusa de maíz, hongos causantes de la pudrición blanca, biodegradación, digestibilidad in vitro
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